Isnin, 21 Mei 2012

ikan merah masak asam pedas

Assalamualaikun semua..minta maaf ye menyepi...xsihat baru2 ni...jd nak m'update pun xlarat..hehe..menu ni mama sendiri xpernah masak..tp try la bersumberkan google n mak mama sendiri..heehehe..

MENU :IKAN MERAH MASAK ASAM PEDAS
SUMBER : GOOGLE & MAK MAMA


Bahan-bahan


 2 ekor Ikan Merah
10 Batang Cili Kering-pes cili
1 inci Kunyit
1 inci Halia
5 biji Bawang Merah(kecil)
3 biji Bawang putih
1 Biji bawang besar
1 batang Serai
Daun kesum / Bunga Kantan
Air asam jawa
Garam
Minyak





Cara-cara




1. Cili kering di buang biji, cuci kemudian rendam dlm air panas. Agak2 dah lembut blender bersama..(buat pes), bawang, halia, kunyit dan sedikit minyak masak.


2. Serai di titik sahaja


3. Masa menumis tuangkan sedikit sahaja minyak masak dlm periuk, tumis bahan blender dan serai sehingga btl2 naik minyak , kilat tp jgn sampai hangus..


4. Kemudian masukkan air asam jawa, daun kesum/bunga kantan dan garam secukup rasa


5. Kemudian baru masukkn ikan, biarkan sehingga mendidih seterusnya pastikan ikan masak..Rasakan sehingga mencapaiu rasa yg hendak..oke..hehehee..




siap..taraaaaa...SELAMAT MENCUBA...




*SORY DA WAT ENTRY BYK ARI..TP BARU PUBLISH..*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan