Isnin, 16 April 2012

kuetiau Kung Fu

Assalam semua...wahhh.pagi2 ni mama da kena gastrik aduii..pe lah nasib..uwaaa..ehhh..tiba2 je kan..hehee..sory2..actly nak share menu kuetiau kung fu..salah 1 menu tanpa nasi..hekhek..menu ni mama rujuk dr buku yg cikSomi belikan tu...tp bukan 100% la ikut...ubah2 la jak ikut citarasa..hehee..Kalau nak taw, mama pun baru 1kali je mam menu ni kt kedai..ahaks...tangkap rasa oke la kan..terus leh tangakp kan...


RESEPI : KUETIAU KUNG FU
SUMBER : BUKU MASAKAN @ MAMA



Bahan-bahan A


1 pek kuetiau
4 biji telur

Bahan-bahan B


10 Ekor udang basah (dbuang kepala n ekor)
1 Mangkuk kecil ketulan kecil ayam
1 Labu Bunga kobis (dipotong)
1Batang lobak merah (dihiris)
1 ikat daun bawang (ganti sayur hijau)
2 Biji bawang putih (diracik)
2 sudu tepung jagung (dcampur sedikit air)
2 sudu sos tiram
2 sudu serbuk lada sulah
1 Cawan air rebusan ayam
Gula,Garam Dan Perasa

Cara-cara 


KUAH -( bahan B)
(ketulan ayam direbus dahulu,utk mdapatkan stok ayam)

-Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih,tumis sehingga kekuningan.Masukkan pula ayam,lobak merah.Tuang air rebusan ayam,lada sulah,sos tiram.Apabila mendidih masukkan pula bunga kobis,udang dan juga bancuhan tepung jagung,kacau rata.Rasakan dengan sedikit garam, gula dan juga serbuk perasa jika perlu.Akhir sekali masukkan pula daun bawang.

KUETIAU (bahan A)

- Panaskan sedikit minyak,(pastikan kuali betul2 panas)..Masukkan kuetiau dalam kuantiti sedikit dan juga telur yang telah dipukul kedalam kuali,tunggu sehingga garing.Angkat dan letak ke kedalam pingan.

KUETIAU KUNG FU


Ambil pingan yang telah diisi kuetiau tadi dan cedokkan kuah ke atas kuetiau itu.Sedia dimakan begitu sahaja atau bersama cili jeruk,sos kicap.


Hidangkan Panas2...

SELAMAT MENCUBA




Tiada ulasan:

Catat Ulasan