RESEPI : KUETIAU KUNG FU
SUMBER : BUKU MASAKAN @ MAMA
Bahan-bahan A
1 pek kuetiau
4 biji telur
Bahan-bahan B
10 Ekor udang basah (dbuang kepala n ekor)
1 Mangkuk kecil ketulan kecil ayam1 Labu Bunga kobis (dipotong)
1Batang lobak merah (dihiris)
1 ikat daun bawang (ganti sayur hijau)
2 Biji bawang putih (diracik)
2 sudu tepung jagung (dcampur sedikit air)
2 sudu sos tiram
2 sudu serbuk lada sulah
1 Cawan air rebusan ayam
Gula,Garam Dan Perasa
Cara-cara
KUAH -( bahan B)
(ketulan ayam direbus dahulu,utk mdapatkan stok ayam)
-Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih,tumis sehingga kekuningan.Masukkan pula ayam,lobak merah.Tuang air rebusan ayam,lada sulah,sos tiram.Apabila mendidih masukkan pula bunga kobis,udang dan juga bancuhan tepung jagung,kacau rata.Rasakan dengan sedikit garam, gula dan juga serbuk perasa jika perlu.Akhir sekali masukkan pula daun bawang.
KUETIAU (bahan A)
- Panaskan sedikit minyak,(pastikan kuali betul2 panas)..Masukkan kuetiau dalam kuantiti sedikit dan juga telur yang telah dipukul kedalam kuali,tunggu sehingga garing.Angkat dan letak ke kedalam pingan.
KUETIAU KUNG FU
Ambil pingan yang telah diisi kuetiau tadi dan cedokkan kuah ke atas kuetiau itu.Sedia dimakan begitu sahaja atau bersama cili jeruk,sos kicap.
Hidangkan Panas2...
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan