NO 1
NO 2
NO 3
NO 4
RESEPI : BUBUR PULUT PUTIH & PULUT MERAH
SUMBER : SIS HANIE & CIK GOOGLE
BAHAN-BAHAN UTK BUBUR PULUT
2.5 cawan beras pulut (drendam semalaman)
2 helai daun pandan (disimpul)
Air kosong secukupnya
Santan pekat
garam
gulu perang@ gula merah
CARA-CARA MEMASAK
1. Beras pulut yg telah direndam dibersih terlebih dahulu,dan masakkan bersama air sehingga kembang(separa masak).masakkan bersama daun pandan
2. Kemudian masukkan santan pekat kedalam pulut tadi dan kacau sehingga sebati,kelihatan sebati,asingkan separuh bubur itu tadi kedalam periuk yang lain.
3.Periuk yang pertama di campurkan sedikit garam (Ada terasa sedikit masin)
4.Periuk lagi satu dicampurkan gula merah,jika perlu boleh ditambah sedikit gulapasir.
5.Kedua2 pulut sudah sedia utk dihidang,cedukkan dahulu pulut merah dan kemudian bubur putih diletak dtgh2 bubur merah tadi..
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan