Isnin, 9 Julai 2012

Bubur Pulut putih & pulut merah

Assalammualaiukm semua..sihat x?nak mintak ampun ye kt korang2...banyak sgt kesulitan yg xdpt d'elakkan..hukhuk..any way,thanks pd yg btye pasal blog ni ye...hhehehe..ada jak yg brtanya..hehe..hehee..okela,sebelum melalut sampai ke laut baiklah mama teruskan agenda..hihi..salah satu makanan yg 1st time mama buat..buat menu ni bdasarkan rujukan dan juga dr dlm hati..sebab pe ckp mcm tu..sbb mmg xpnh tgk @ mkn menu kali ni taw..heee...urm than ini adalah antara menu yg mama buat utk majlis ksyukuran baru2 ini..hehee


                                                                    NO 1
  NO 2
 NO 3
NO 4


RESEPI : BUBUR PULUT PUTIH & PULUT MERAH
SUMBER : SIS HANIE & CIK GOOGLE


BAHAN-BAHAN UTK BUBUR PULUT

2.5 cawan beras pulut (drendam semalaman)
2 helai daun pandan (disimpul)
Air kosong secukupnya
Santan pekat
garam
gulu perang@ gula merah

CARA-CARA MEMASAK


1. Beras pulut yg telah direndam dibersih terlebih dahulu,dan masakkan bersama air sehingga kembang(separa masak).masakkan bersama daun pandan

2. Kemudian masukkan santan pekat kedalam pulut tadi dan kacau sehingga sebati,kelihatan sebati,asingkan separuh bubur itu tadi kedalam periuk yang lain.

3.Periuk yang pertama di campurkan sedikit garam (Ada terasa sedikit masin)

4.Periuk lagi satu dicampurkan gula merah,jika perlu boleh ditambah sedikit gulapasir.

5.Kedua2 pulut sudah sedia utk dihidang,cedukkan dahulu pulut merah dan kemudian bubur putih diletak dtgh2 bubur merah tadi..

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan