RESEPI :LAKSA PENANG
SUMBER: MAMA N GOOGLE
Bahan-bahan
5 Ekor ikan tamban
20 biji cili kering, kerat2, cuci dan rendam dalam air panas dan toskan*-pes
5 biji cili merah*
6 biji bawang merah*
1 biji bawang besar*
30 g belacan*
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 genggam daun kesom
3 keping asam gelugor
Air secukupnya
Garam dan perasa
*-dikisar bersama sehingga halus*
Cara masak kuah
1.Ikan tanmban cuci bersih dan rebus bersama asam keping hingga masak. Keluarkan ikan, asingkan isi dan tulangnya. Kisar tulang2 ikan tadi dan tapis, ketepikan.Isi mama tumbuk..lebih sedap...
2. Air rebusan ikan tadi ditapis ke dalam periuk, masukkan bahan kisar halus, , air dari kisaran tulang ikan dan isi ikan tadi. Masak hingga mendidih dan tambahkan beberapa asam keping dan air secukupnya. Tambah belahan bunga kantan dan daun kesom. Masak dengan api perlahan selama 45 - 60 minit. Tambah air jika perlu.Jangan lupa rasakan kuah ini dgn garam,dan perasa jika perlu.Biarkan mendidih sebentar lagi..dan tutup api.
Bahan-bahan
1 Paket laksa kering-direndam dan direbus
Bahan-bahan sampingan
Telur-direbus
Timun
Daun selom
Cili kecil
Bawang besar
Limau kasturi
-oke siap..taraa...actly entry ni dah lama buat tp baru nk post kan..so kena tambahkn sikit2 entry dlm ni..hehee..bg korang yg mmg pakar dlm masakan laksa tu share2 la ye..mama xpndai..hehehe..-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan