Selasa, 17 Januari 2012

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Resepi ni antara febret mama taw..tp ye la dgn penggunaan santan tu la yg wat mama ni sgt2 jarang dpt makan food yg ala2 mdatangkan lagi banyak lemak tu...huhuhu...i'm fat oke...


Resepi : Daging salai masak lemak lemak cili api
Sumber : Mama




Bahan-bahan


1/2 kg daging (d'rebus,d'salai)-hiris nipis
2 Biji bawang merah kecil -d'tumbuk
1 Biji bawang putih -d'tumbuk
1cm halia-d'tumbuk
1cm kunyit hidup-d'tumbuk @ serbuk kunyit
2 batang serai-d'ketuk
kunyit hidup-d'tumbuk
15 biji cili api-d'tumbuk halus
garam,gula perasa
minyak menumis-optional
1 biji kelapa-d'ambil santan-pati n kemancar
2 Biji tomato-d'belah 4
2 keping asam keping @ air asam jawa




Cara-cara


Panaskan minyak..(optional),tumiskan bahan yang telah ditumbuk bersama serai sehingga naik bau,masukkan daging salai dan pati santan..Masak sehingga mendidih..


Letakkan gula ,garam dan perasa jika perlu..dan baki santan (kemancar) diletak bersama...kemudian masukkan pula asam keping dan tomato,gaul sekata dan tutup api




*Pati-perahan santan utk kali1 dan mgunakan air g sedikit.(santan pekat)..kemancar-perahan santan utk kali ke2..(santan sedikit cair)..
* Ada yg menumis,n ade yg xmenumis..jd mane2 je la yep..n ada yang suka letakkan belimbing buluh so ikut suka la yep..hikhik..SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan