sebelum terus wat entry mama mintak maap yep,da plem teknikal yg xdpt mama wat entry dlm blog ni,,hikhik..urm,menu kali ni mama nk kongsi antara menu wajib tuk org pahang..korang taw x??ce teke,ce teke...hihihi..IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK LA KAN?..hihi..biasanye nama resepi sama tp cara n bahan2 blainan,kalau yg duduk area raub ke lipis ke kuah nye mmg sgt pekat...kalu duk area temrloh kuah nye xde la pekat sgt,org kata msh dpt cedok la kuah..ehh sblum mama melalut bende lain jom tgk mcmne nak masak menu ni...
Resepi: Ikan Patin Masak tempoyak Versi Mama
Sumber : Mama
Bahan-bahan
Ikan Patin -dperap dgn asam limau
3 Biji bawang merah kecil*
20 biji cili api*
2.5 senduk tempoyak*
2 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan-belah dua
1 biji timun cina-dibelah dan dhiris-mgikut ksukaan
2-3 asam keping
3Cawan air-mengikut kepekatan
Garam,gula, perasa jika perlu
Cara-cara
Bahan yang bertanda * perlu diblender tlebih dahulu,kemudian masukkan bahan tadi kedalam periuk..dan masukkan air,asam keping dan juga ikan yang diperap tadi..ehh sebelum tu,ikan yg diperap tadi dbersih terlebih dahulu taw...
Kuah dah mendidih masukan timun cina, daun kesum,bunga kantan,garam,gula dan perasa jika perlu..kalu tllu pedas msukkan sedikit gula yep.. :)..
n done siap.. :)...sangat senang,tp kena pandai bmain dgn rasa taw,baru sedap...urm...mabelezzzzz.
PERHATIAN : kalu rasa tempoyak tu xcukup lagi boleh dtmbah waktu mula2 letak bahan dlm periuk tu taw...SELAMAT MENCUBA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan