aikk...agak pelik yer??heee..actly tulang ni nak wat rencah dlm mee goreng,tp last minute teringin wat roti jala..pulak tu buka kabinet ade santan serbuk n kari...,so pe lagi gunakan je la tulang ayam ni tuk wat kari..heehehe..jom ngokkkk..
RESEPI : KARI TULANG AYAM SIMPLE
SUMBER : MAMA
Bahan-bahan
1 ekor tulang ayam
1 pek serbuk kari ayam babas-dbuat pes
1 tangkai daun kari
2 biji bawang merah-dihiris
1 biji bawang putih-dihiris
1 cm halia-dihiris
3 serangkai
1 pek santan serbuk-dibancuh dgn air
2 sudu air asam jawa
Garam,gula, perasa
Cara-cara
1.Panaskan sedikit minyak bersama 3serangkai,daun kari,bahan yang dihiris sehingga naik bau
2. Masukkan pes kari, kacau sampai naik minyak.Jatuhkan tulang ayam dan masukkan sedikit santan.
3.Tambah air jika perlu,rasakan dengan garam,gula dan perasa jika perlu.
4.Habiskan baki santan tadi bersama air asam jawa.
*selamat mencuba*
Tiada ulasan:
Catat Ulasan