Selasa, 13 Mac 2012

ROTI JALA

As'salam semua...ketemu lagi..syukur...alhamdulillah..menu kali ni pada hari ahad punyer taw..xsempat nk wat entry..heee..urm..sape taw pe tu roti jala @ kuew jala??..larh..xtaw..ish2...buat ni senang je..tp yg penting masa wat mula2 mmg agk meragam la adunan tu dgn sarang nk jala tu..ye la..lubang tlalu kecil la..pastu bancuhan terlalu pekat la,sampai xmgalir pun.hehehhe.tp pe2 pun kesabaran tuuuu...

RESEPI : ROTI JALA
SUMBER : MY MUM + MAMA


Bahan-bahan

1/2 pek tepung gandum(tgk ats berapa org mkn)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu serbuk kunyit
sedikit minyak masak(utk adunan, utk gris kuali)
Air secukupnye


Cara-cara

1.Sediakn besen bersih dan letak sedikit air,masukkan garam halus,serbuk kunyit dan sedikit minyak masak.

2.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan nampak OK.(jgn tllu pekat @ tlalu cair)

3.Panaskan kuali leper(kalau ade)..kalau xde guna jew kuali biasa..n sapu sedikit minyak.

4.Tuangkan adunan ke dlm acuan roti jala dan pusingkan acuan ke dlm kuali

5.Biarkan sehingga masak(xnampk putih tepung) dan angkat...

6.Boleh dilipat @ digulung (ikut suke yer)



*Sedap dimakan bersama kari ayam (next entry)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan