Isnin, 26 Mac 2012

ketam masak lemak cili api

Assalammualaikum semua...sihat??alhamdulillah...urm..sory ye last week xde entry pun..nak taw sebab ape??ish malu la nak ckp...hahaha...sebab nye mama xmasak...urm xsempat la balik keje trus g umah mak sebab anak bujang mama duk umah mak mama..jd mama pun pe ag dpt la cuti masak..yahoo...balik2 tgk mmg ade da makanan..so sebat je yg mane ade..janji kenyang...kan2..heee..ehh sebelum lari lbh jauh dr tajuk jom kita layazzzzzzzzz...

Resepi : Ketam Masak Lemak Cili Api
Sumber : Mama


Bahan-bahan

3 biji bawang kecil merah*
2 biji bawang putih*
1cm halia*
3 ekor ketam-dibersihkan
2 batang serai-dititik
10 biji cili kecil*
1 pek santan pekat
1 biji tomato-dbelah 4
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Air,air asam jawa(sikit je)
Gula,garam, perasa

*-ditumbuk

Cara-cara

1.Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang ditanda *  bersama serai sehingga naik bau.

2.Masukkan sedikit serbuk kunyit bersama separuh santan pekat,api jangan terlalu besar dan tambahkan air jika perlu.

3.Timbuk2 kan kuah supaya xpecah minyak..Masukkan gula,garam dan perasa jika perlu

4.Masukkan juga sedikit air asam jawa bersama lebihan santan tadi

5.Masukkan tomato dan siap...


Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan