Ai...ayam masak merah..u all taw x??..de s'setengah org panggil masak sambal...hehhe..sama je pun..cuma yang lain nama jek...hikhik...jom tgk mcm ne nak masak menu ni...
Resepi : Ayam masak merah
Sumber : Mama
Bahan-bahan
2 Biji bawang merah kecil *d'tumbuk
2 biji bawang putih *d'tumbuk
1 cm halia *d'tumbuk
1.5 keping asam keping/air asam jawa (asam)
6-7 ketul ayam yang telah digoreng separuh masak
1.5 senduk pes cili kering
Sos cili
Garam,gula bahan perasa
Cara-cara
Panaskan minyak,tumiskan bahan yang d'tanda *, tumis sehingga naik bau..Kemudian masukkan pula pes cili kering..masak sehingga nampk masak,isikan air jika perlu..Masukkan pula asam dan sos cili,gaul dan masukkan gula,garam dan perasa jika perlu..Jatuhkan ayam yang d'goreng separuh masak tadi..Kacau dan d'tutup api...
*boleh letakkan serai utk menambah wangi masakan,+ tomato pun boleh..ikut kreativti k...Mama guna yg de dlm peti je time ni....SELAMAT MENCUBA..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan