Jumaat, 2 Disember 2011

Terung goreng bercili

uuu..yum..yum..ni febret papa n mama ni..hehhehe...







Resepi :Terung goreng bercili
Sumber :Mama sendiri


Bahan-bahan


1 Biji Terung Panjang
15 Biji lada kecil Kampung (mengikut cita rasa)
7-8 Biji bawang merah kecil
1 Sudu kecil Garam
1 Sudu besar Gula
1Sudu kecil serbuk kunyit
Bahan perasa
Minyak untuk mengoreng dan untuk menumis


Bahan-bahan yang ditumbuk


7-8 bawang merah kecil
15 Biji lada kecil kampung


Bahan yng perlu digoreng dahulu


1 Biji terung dipotong,di isi kunyit garam, dan goreng seperti biasa...


Cara-Cara


Panaskan minyak untuk menumis,kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk.tumis sehingga nampak masak.letakakan sedikit serbuk kunyit,garam,gula dan bahan perasa..Goreng sehingga sebati dan jatuhkan Terung panjang yang telah digoreng awl terlebih dahulu..Balik-balikkan dan angkat ke dalam pinggan..


*masakan ni sesuai bg yg sukakan pedas..(kalau xtahan pedas,memang sakit perut la nanti..)..garam da gula memainkan peranan penting dlm menu ni,supaya dpt rasa yang seimbang....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan