Resepi : Cakoi
Sumber : my mum
Bahan-bahan
1.5 Cawan Tepung Gandum
Majerin / Planta
1 Cawan Air
1 sudu margerin
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2 sudu besar mauripan
Minyak untuk mengoreng
Cara-cara
Tuangkan air,garam,gula,susu pekat manis,mauripan ke dalam besen yang bersih.Sebatikan kemudian jatuhkan pula marjerin,sebatikan lagi dan sambil2 letakkan tepung sikit demi sedikit sehingga habis.Kemudian ulikan aduan itu,.Perap kan aduan selama 45 minit (sehingga adunan naik).
Selepas 45 minit..Canaikan adunan tadi agak-agak dlm 4-5 cm memanjang.Potong memendek anggaran 1-1.5 inci,Nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi dan goreng kat tengah2 cakoi pertama..(just nak bagi melekat..) pastu amik 1 lagi dan letak atas yang ag satu..
Bila minyak da panas,angkat cakoi tadi,tarik bg lbh panjang dan boleh mulakan proses mengoreng..Bila nampak sudah kekuningan boleh diangkat dan toskan minyak dahulu...SELAMAT MENCUBA...
*Mama xguna susu pekat da kali ni..hope kat luar sana faham dgn step mama ni...kalau xfhm just deret tye mama k...hehhee...kuiah ni sesuai makan,dgn gula,kari @ cicah sambal tumis...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan