Ahad, 4 Disember 2011

karipap

mood tiba2 tlajak rajin la plak..bosan pyer pasl la ni..hehehhe...papa xde g wat keje luar..anak bujang lak tido..urm... :(


Resepi : karipap kentang
Sumber : Mama


Bahan-bahan


2.5 Biji kentang -dipotong kecil dadu
2-3 ketul isi ayam -dihiris kecil
2 biji bawang kecil-dihiris
2 biji bawang putih -dihiris
1 pek serbuk kari ayam-dibuat pes
1 Tangkai daun kari
1 cawan besar air
Minyak untuk menumis
Garam,perasa
2-3 sudu besar planta
Tepung gandum




Inti   


Panaskan minyak,tumiskan bawang merah,bawang putih,daun kari dan masukkan pes kari..Tumis sehingga naik minyak..Masukkan kentang yang didadu kecil bersama isi ayam..
Masukkan air,garam dan perasa jika perlu...dan biarkan sehingga masak..(lembut)..Tutup api dan letak dalam pingan supaya  sejuk.


Kulit karipap


Masukkan tepung gandum (agak2 sendiri k)...masukkan juga garam halus (sikit je), kemudian masukkan planta dan pastikan planta dan tepung sebati bersama..Tuangkan air sikit demi sedikit..Uli daoh sehingga tiada tepung yang melekat di jari dan dia dalam besen seperti ni...


Cara-cara


Ambil doh tepung tadi..bulat2kan dan canaikan..ambil acuan karipap dan letakkan doh yang telah dicanai dan isi kan inti...Ulangi cara yang sama sehingga doh dan inti habis.




..kemudian boleh mula proses mengoreng..oke..selamat mencuba...<3

*kalau nak wangi bole tambah daun sup,bubuh waktu nak tutup api..sewaktu masak inti k.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan