Ahad, 18 Disember 2011

bubur pulut hitam



urm..sedap...menu sampingan tuk dbawa balik umah mak abah semalam...


Resepi: bubur pulut hitam
Sumber: Mama






Bahan-bahan


0.5 kg Pulut Hitam
2 Biji Kelapa-santan
Gula pasir-anggaran sendiri 
2 sudu kecil garam halus
2 helai daun pandan-di'ikat




Cara-Cara


Pulut hitam direndam 4-5 jam,dicuci dan direbus sehinnga separauh masak..Masukkan kan santan,daun pandan,gula,garam kedalam pulut hitam tadi..Masak sehingga pulut hitam betul2 masak@ nampak pecah2...




Letakkan dalam pingan dan isikan pati santan yg telah d'isi garam halus...


*pulut hitam akn kembang,jd kuah bubur akn mjdi sikit,so kena stanby pati santan tuk d'isi waktu nak makan..SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan