Ahad, 18 Disember 2011
bubur pulut hitam
urm..sedap...menu sampingan tuk dbawa balik umah mak abah semalam...
Resepi: bubur pulut hitam
Sumber: Mama
Bahan-bahan
0.5 kg Pulut Hitam
2 Biji Kelapa-santan
Gula pasir-anggaran sendiri
2 sudu kecil garam halus
2 helai daun pandan-di'ikat
Cara-Cara
Pulut hitam direndam 4-5 jam,dicuci dan direbus sehinnga separauh masak..Masukkan kan santan,daun pandan,gula,garam kedalam pulut hitam tadi..Masak sehingga pulut hitam betul2 masak@ nampak pecah2...
Letakkan dalam pingan dan isikan pati santan yg telah d'isi garam halus...
*pulut hitam akn kembang,jd kuah bubur akn mjdi sikit,so kena stanby pati santan tuk d'isi waktu nak makan..SELAMAT MENCUBA..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan